Blog

Μικρές χρήσιμες συμβουλές

Μετά από τον ακρωτηριασμό, για να περιορίσουμε το οίδημα του ακρωτηριασμένου άκρου (κολόβωμα), τοποθετούμε ελαστικό επίδεσμο. Η επίδεση (περίδεση) γίνεται επίσης για να κρατήσουμε το κολόβωμα σε σχήμα και μέγεθος τέτοιο ώστε να προσαρμοστούμε στην τεχνική μας πρόθεση.

Η επίδεση στο κολόβωμα γίνεται πάντα διαγώνια (χιαστί) και ποτέ κυκλικά. Η πίεση που ασκούμε είναι πιο έντονη στο κάτω μέρος και καταλήγουμε χαλαρά στο πάνω μέρος. Δεν μπαντάρουμε ποτέ το κολόβωμα τόσο σφιχτά ώστε να μας προκαλεί πόνο.

Η τοποθέτηση του επιδέσμου – όταν υπάρχει γόνατο – γίνεται όταν το κολόβωμα είναι σε ευθεία θέση και όχι λυγισμένο το άκρο.

Φορώντας διάφορα ύψη τακουνιών και υποδημάτων
Το προσθετικό σας μέλος έχει ευθυγραμμισθεί με το υπόδημα που είχε κατά την κατασκευή ο τεχνικός σας. Αλλάζοντας ανάμεσα σε υποδήματα με διαφορετικά ύψη στο τακούνι ή πέλμα, μπορεί να είναι η αιτία που θα επηρεάσει την ισορροπία σας, ή ακόμα να είναι η αιτία πίεσης και ερυθρότητας στο κολόβωμά σας. Γι’ αυτό αν αποφασίσετε να αλλάξετε ύψος στα υποδήματα, να ενημερώνετε τον τεχνικό σας, ώστε να ευθυγραμμίσει την πρόθεσή σας με αυτά που θα του υποδεικνύετε. Αν είστε από τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν ποικιλία ύψους στα υποδήματά τους, μια πρακτική λύση που θα σας δώσει ο τεχνικός σας είναι η σφήνα, όπου θα σας υποδείξει τον τρόπο που θα την χρησιμοποιείτε στα υποδήματά σας.

  • Να ελέγχετε πάντα το κολόβωμά σας για ερεθισμούς, εξανθήματα ή φλεγμονές και να ενημερώνετε τον τεχνικό σας εάν χρειασθεί.
  • Να κρατάτε σε καθημερινή υγιεινή το κολόβωμά σας με ήπια καθαριστικά και καλό στέγνωμα πριν φορεθεί η πρόθεσή σας.
  • Να κάνετε επαλείψεις με ενυδατικές λοσιόν ώστε να διατηρείτε σε καλή υγεία την επιδερμίδα σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα στο δέρμα σας που έχουν σαν βάση την αλκοόλη.
  • Μαλάξεις με τα χέρια, βοηθούν στο να διατηρείται η καλή κυκλοφορία του αίματος.
  • Ποτέ δεν πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό το προσθετικό μας μέλος.
  • Δεν λαδώνουμε ή λιπαίνουμε αρθρώσεις ή πέλματα. Αν δημιουργούν θόρυβο, ενημερώνουμε τον τεχνικό μας.

Όταν χρειασθεί να γονατίσετε, προσπαθήσετε να μην πέσετε άμεσα με όλη σας την δύναμη στο προσθετικό σας γόνατο. Πάρτε βήμα – βήμα την θέση κάμψης, ώστε να αποφύγετε την μέγιστη πίεση (φόρτιση) στο γόνατο. Ίσως βοηθήσει να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι στο σημείο επαφής.

Αν φοράτε κάλτσες στο κολόβωμά σας, προσέχετε να μην υπολείπονται ζάρες όταν φοράτε την πρόθεσή σας, ούτε να μαντάρετε την κάλτσα, γιατί μπορεί η ραφή ή η ζάρα να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα σας.

Προσπαθήστε να διατηρείτε το σώμα σας στα ίδια κιλά. Η αύξηση ή η απώλεια βάρους, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καλή εφαρμογή της θήκης.

Μην ξεχνάτε να προσέχετε και να φροντίζετε και το υγιές σας άκρο.

Να επισκέπτεστε των προσθετικό σας μία φορά το χρόνο.



About the Author: