Ειδικές προθέσεις

Εκτός από τις κοινές λειτουργικές προθέσεις άνω και κάτω άκρων, καθοριστικές για την αποκατάσταση και επανένταξη του χρήστη στην καθημερινότητά του, είναι και οι ειδικές προθέσεις. Ανάλογα όμως με τις ανάγκες και δραστηριότητες του κάθε χρήστη, έχουμε και τις ακόλουθες επιλογές :

 

ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΑΔΙΑΒΡΟΧΕΣ – ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Προθέσεις κατάλληλα κατασκευασμένες με υλικά και τεχνικές, που επιτρέπουν στον ασθενή να γεύεται την ζωή χωρίς περιορισμούς, απολαμβάνοντας το κολύμπι και την ατομική του υγιεινή χωρίς άγχος.

 

ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ – ΒΙΟΝΙΚΕΣ
Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων στις προθέσεις και η εξέλιξη τους είναι πλέον απτή για όλους. Τα νέας γενιάς μοντέλα C-Leg, Rheo Knee, Power Knee, Proprio Foot, Michelangelo, υπόσχονται φυσική κίνηση και λειτουργικές δυνατότητες.

 

ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ
Μετά από έναν ακρωτηριασμό η ψυχολογική φόρτιση και μετάπτωση του ασθενή είναι τέτοια, που επιβάλλεται η τοποθέτηση προσωρινής πρόθεσης. Αυτό γίνεται ώστε να βοηθηθεί στην φάση της αποκατάστασής του, μέχρι να τοποθετηθεί η οριστική πρόθεση. Επίσης η μυϊκή ατροφία που επέρχεται μετά την επέμβαση είναι έντονη. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η μυϊκή μάζα που χάνεται μετεγχειρητικά κάθε μέρα είναι 5%. Εάν λοιπόν ο ασθενής παραμένει κλινήρης μετά το χειρουργείο χωρίς να κινείται, θα χρειασθεί πενταπλάσιο χρόνο για να επανακτήσει την απολεσθείσα μυϊκή μάζα. Γι’ αυτό και απαιτείται η εφαρμογή της προσωρινής πρόθεσης μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, ώστε να ενταχθεί και πάλι στην καθημερινότητά του.